Historie

een rijkdom aan verhalen

Genemuiden is een plek met een lange historie. Verhalen dienen zich aan in kleine straatjes, in naamborden en hooischuren. Ook de natuur veranderde met ons mee. Ga op ontdekkingstocht en ervaar een stukje verleden in het nu.

 • 1275

  Stadsrechten

  Genemuiden kent een lange geschiedenis. Al in 1275 kreeg de plaats stadsrechten van de Utrechtse bisschop Jan van Nassau. Het stadje kent een rijke industrie en stond eerst vooral bekend om het vlechten van biezenmatten. Dit heeft plaatsgemaakt voor een rijke tapijtindustrie. Maar liefst 60% van de productie van tapijt is tegenwoordig afkomstig uit Genemuiden. Geen verrassing dus dat er een heel museum is gewijd aan tapijten!

 • 1750

  Luiemotte

  Luiemotte is een traditie die vermoedelijk al bestaat sinds de 18e eeuw. Het is een lokaal lentefeest waarbij inwoners van Genemuiden vroeg in de ochtend gewekt worden door een zestal zingende kinderen – de luiemottes. Tijdens deze traditie werd vroeger iemand uit bed gehaald en in zijn pyjama door de stad getild. Nu tillen kinderen vaak een pop of klein kind in een mandje door de straten. Bron: genemuiden actueel

  1750

 • 1868

  Grote brand

  Bijna ging Genemuiden verloren in 1868. De Achterweg werd gebruikt voor de opslag van hooibalen, wat een groot brandgevaar met zich meebracht. Om dit risico te verminderen gold er lange tijd een rookverbond in deze straat. Toch ging het een aantal keren mis. In 1868 brandde een groot deel van Genemuiden af. 40 huizen en 39 hooibalen gingen in vlammen op. 105 gezinnen werden dakloos. Eerdere grote branden vonden plaats in 1580, 1625 en 1698 (bron: Genemuiden actueel en Trouw )

 • 1922

  Veerramp

  Op 8 maart 1922 vond bij Genemuiden een ramp plaats op de rivier het Zwarte Water. Tijdens hevig noodweer zonk de veerpont van Zwartsluis naar Genemuiden. 11 mensen, onder wie de burgemeester en zijn vrouw, verloren hierbij het leven. Hun namen staan op een plaquette bij het Veer. Het pontje vaart overigens nog steeds tussen Genemuiden en Zwartsluis. Bron: wikipedia

  1922

×
De Nachtweg

Stel een vraag aan onze klantenservice.

× Chat met ons